Grillen geeft producten een krokant korstje en met stoom worden ze gaar. VSD weet voor elk product de juiste combinatie van beide te vinden. Dit geeft een bijzonder karakter aan tal van producten zoals pekingeend, geroosterde groenten en aardappels, vlees en vleeswaren.
Grillen en stomen
Grillen en stomen is een bijzonder specialisme. Elk product heeft specifieke kenmerken en elke klant heeft specifieke wensen. Spareribs moeten bijvoorbeeld een krokante korst hebben voor de juiste versuitstraling. De binnenzijde moet precies gaar genoeg zijn. Sommige klanten willen dat het vlees zo gaar is, dat het van het bot afvalt. Andere klanten willen dat consumenten het vlees juist van het bot af moeten knagen. Bij convenience-producten, zoals gehaktballen en lasagne, is het juist belangrijk dat de korst licht krokant is en één blijft met het product.
Juiste mix
VSD heeft zich gespecialiseerd in het leveren van ovens die producten grillen (met droge lucht) en meteen ook stomen (met vochtige lucht). Bij dit proces is het de uitdaging om exact de juiste balans te vinden tussen droge en vochtige lucht. De droge lucht zorgt voor het krokante korstje, maar met te veel droge lucht worden de sappen weggebakken. De vochtige lucht zorgt ervoor dat het product gaar wordt en geeft het een lekkere bite. Maar te veel vochtige lucht maakt de korst slap. VSD heeft een softwareprogramma ontwikkeld, waarmee zij die vochtigheidshuishouding exact onder controle houdt en goed kan bijsturen. Bovendien is het belangrijk dat de droge lucht een hoge temperatuur heeft. De krokantheid van de korst wordt namelijk bepaald door het temperatuurverschil tussen het product en de omgeving. De ovens van VSD kunnen lucht verhitten tot een temperatuur van 280 ˚C.
Chinese kok
VSD heeft al aan veel verschillende voedingsmiddelenfabrikanten ovens geleverd. Een goed voorbeeld is de culinair serie die VSD heeft ontworpen voor de bereiding van onder andere pekingeend.