Roken geeft een karakteristieke smaak aan producten. Maar hoe zorg je bij grote volumes voor een goede luchtcirculatie? VSD heeft voor verschillende voedingsfabrikanten een rookkast ontworpen met horizontale luchtstroming.
Roken is een eeuwenoud proces dat oorspronkelijk gebruikt werd om vis en vlees te conserveren. Consumenten zijn de karakteristieke rooksmaak gaan waarderen. Daarom wordt dit proces tegenwoordig ook ingezet om een authentieke smaak te geven aan kaas, groenten, tofoe, zout en ingrediënten voor dranken, zoals whisky en thee (lapsang souchong).
Traditioneel
Het traditionele roken gebeurt in een rookkast. De producten hangen naast elkaar. De rook neemt de vaste deeltjes, zoals teer, in de lucht mee naar boven. Op kleine schaal is dit een prima proces. Maar de voedingsmiddelenindustrie werkt ook met grote en kwetsbare producten, zoals kaasblokken, vis(filet) en filetlapjes. Deze kunnen niet altijd rechtop gezet worden, maar liggen op rekken. Daarom heeft VSD voor de voedingsmiddelenindustrie een rookkast ontworpen met een horizontale luchtstroming.
Kaasindustrie
De rookkast met horizontale luchtstroming is oorspronkelijk ontworpen voor de kaasindustrie. Kaas wordt namelijk geproduceerd in grote blokken. Deze blokken mogen niet rechtop gezet worden, omdat ze dan uitdijen en hun vorm verliezen. Vanwege de snijlijnen is het belangrijk dat kaas de juiste vorm houdt. Langs deze lijnen wordt de kaas in exact de juiste plakjes gesneden.