Een derde uitdaging is dat traditionele bereidingswijzen vaak niet efficiënt zijn ingericht. Een kok kan aardappels eerst koken, zodat ze gaar worden en vervolgens roosteren voor een krokant korstje. Dat soort processtappen zijn voor de industrie onacceptabel.
Aparte processen
De aparte processen duren te lang en er is onnodig veel hitteverlies. Bovendien verliest een product veel natuurlijke sappen en zo gaat de karakteristieke smaak van producten verloren. Dit is op te lossen door een oven te gebruiken die de juiste mix heeft van vochtige lucht (voor de garing) en droge lucht (voor het krokante korstje). VSD maakt hierbij gebruik van intelligente kook- en grillprogramma’s. Deze programma’s starten met een hoge temperatuur en een hoge luchtsnelheid. De apparatuur meet de kerntemperatuur van de producten. Op een gegeven moment stijgt deze niet meer. Dit betekent dat het product niet meer in staat is om warmte op te nemen. De temperatuur en de luchtsnelheid worden automatisch omlaag gebracht. Pas als de kerntemperatuur weer stijgt, gaan ook de temperatuur en de luchtsnelheid weer evenredig omhoog.