Van oudsher wordt bacon niet veel gerookt. Toch neemt de vraag ernaar toe. Vooral in Engeland en Ierland is het erg populair. Maar het roken ervan is veel werk en kost veel tijd. Qua prijs staat het product onder druk. Reden voor VSD om aan de slag te gaan!
‘Bacon willen we snel en egaal roken, zo legt directeur Hans Kooij uit. ‘Op die manier behoudt het vlees zijn smaak en krijgt het overal een gelijkmatige kleur. Onze droog- en rookkasten voor bacon zorgen niet alleen direct voor tijdswinst, maar ook voor een beter rendement.’
Kortere droogtijd
Bacon wordt vaak geproduceerd in grote batches, waardoor er zwaar beladen rookwagens in de rookkasten gaan. ‘Daarom is een goed droogvermogen van de installaties heel essentieel’, licht Kooij toe. ‘Onze kasten hebben een optimale luchtverdeling, hoog drogend vermogen en een optimale temperatuur- en vochtregeling (RF). Daardoor kan de droogtijd vaak verkort worden ten opzichte van onze concurrenten. En dat zorgt weer voor een hogere output met een beter eindrendement.’
Diverse rookmethodes
Kooij voegt tot slot toe: ‘VSD heeft verschillende rookmethodes in huis, zoals roken met zaagmeel en houtspaanders met van 1 tot 12 mm. Andere opties zijn wrijfrook en vloeibare rook. Dit laatste wordt ook wel roken met een rookcondensaat genoemd. Wij geven u graag advies over wat in uw specifieke situatie de beste oplossing is!’